Технология на щампования бетон
18
Ное

Технология на щампования бетонОСНОВНИ ЕТАПИ В ИЗРАБОТВАНЕТО НА ЩАМПОВАН БЕТОН

Първото нещо, което трябва да се направи, е да изберете цвят и текстура на бетона. Те трябва да бъдат съобразени с естетическия краен вид , да са в хармония с обкръжаващата среда и всички прилежащи съоръжения. Ние от Насико-13 ЕООД сме специалисти в полагането на щампован бетон, изграждане на декоративни облицовки и елементи от бетон – ще Ви помогнем в избора на цвят и декоративни форми за Вашия проект. След като сте избрали цвета и мястото, следват обичайните процедури по полагане на щампования бетон, които отговарят на технолочините норми за микс, дълбочина и армировка.

Полагане

Преди да се започне с полагане на самия бетон, трябва да се подготви мястото. Извършват се изкопни и насипни процеси, както и подготовка на самата почва. Необходима е арматура за бетон, която се полага преди бетона да се излее. След полагане на арматурата и бетона се подравнява със специални гребла (мастари, гребла, големи магнезиеви заглаждачи). Ако бетона има пясъчна текстура, се използват валяци с решетъчно покритие и трамбовка, за да се постигне нужния ефект.  На този етап обработката става чрез специални магнезиеви заглаждачи, а за самото оформяне се използват фугачи.

Оцветяване

Съществуват няколко техники за оцветяване на бетона, но се използват основно две. Първата е: предварително се смесва оцветителната смес с бетон; разбърква се добре до достигане на еднородна смес и тогава се полага. Другата техника е малко по различна, като първо се полага бетона, а след това веднага се слага в горния слой прахообразен оцветител. Няма значение кой метод сме избрали за боядисване, след полагането се изчаква необходимото време и след това се заглажда още веднъж с необходимите инструменти.

Декорация

След като предварително сте избрали щампата с текстура, полагането и трябва да става плътно една до друга, с цел запазване на предвидената фуга. Използват се ръчни трамбовачи за постигане на максимален отпечатък. Прахообразен отделител предпазва щампите от полепване на бетон и добавя втори цвят на щампованата бетонна повърхност. Щампите за бетон също трябва да бъдат покрити с прахообразен отделител. Така се увеличава ефективността на щамповане и декоративния ефект. След окончателно втвърдяване на бетона, щампованата повърхност се измива с водна струя под високо налягане  за да се премахне излишъка от разделителния агент. При желание и необходимост се полагат допълнителни цветове и киселинни оцветители. След напълно изсъхване, последните щрихи се полагат с импрегнатор за бетон с помощта на четка, валяк и пистолет.